NaNoWriMo

On taas se aika vuodesta, jolloin kuukaudessa pyritään kirjoittamaan 50 000 sanaa = 1.666,66 sanaa päivässä. Mitäs se nyt tekee liuskoissa, jotain 5 – 6 ja rapiat?

Työn alla on tarina, mutta aloittelen uutta. Juu, tiedän: ahneella on…, mutta silti, ja onpahan sitten mitä jatkaa, kun nyt vielä kesken oleva on valmis. Siis sen kuudes, vai onko se jo kymmenes versio?

Jotta alku sujuisi sutjakasti ja jatkoakin seuraisi olen tähän kerännyt muutamia hyviksi havaitsemiani vinkkejä kun tuntuu siltä, ettei suju:

  • Käytä pari sunnuntain tuntia miettimiseen. Mieti, mitä haluat saada aikaan tulevalla viikolla.
  • Hanki tarinallesi päivä- /muistikirja. Pidä se tietsikkasi/läppärisi vieressä pöydällä. Kirjoita siihen kirjoitussessioden välissä mieleesi juohtuneet ajatukset ja ideat. Voit tietenkin myös kirjoittaa idikset tarramuistilapulle ja lätkäistä sen muistikirjasi sivulle. Näin kaikki muistiinpanot ovat samassa paikassa, vaikkakin vähän sekaisin. Toinen mahdollisuus on hankkia Scrivener-sovellus, jossa kaikki tarinan osat –  henkilöt mukaan lukien – ovat tallessa.
  • Jos olet jäsentäjäheimoa, jäsennä niin pitkälle kuin voit. Kirjoita sitten jäsennyksesi auki ja ideoi lisää.
  • Olet sitten jäsentäjäheimoa tai et, kirjoita joka kerran kun lopetat mitä seuraavaksi tapahtuu/pitää tapahtua. Auttaa seuraavan session alkuun.
  • Jos kirjoitat fiiliksellä/lentotyylillä (pantser = writing by the seat of your pants), kokeile kirjoittaa lyhyt yhteenveto kirjoittamastasi luvusta: Kuka/ketkä, missä, mitä, milloin, miksi. Näin sinun ei tarvitse lukea koko tarinaa A:sta kirjoittamaasi pisteeseen asti päästäksesi käsiksi seuraavaan tarinan tapahtumaan.
  • Käytä 5 minuuttia kunnon aivomyrskyyn ja tee lista ranskalaisilla viivoilla asioista, joista haluat kirjoittaa seuraavat 45 minuuttia. Kirjoita 45 minuuttia, pidä tauko ja toista. Voi olla, että huomaat kirjoittaneesi 5 000 tai 10 000 sanaa tai jopa enemmän.
  • Kun olet kirjoittanut jonkin kohtauksen, kirjoita muistiin mitä seuraavassa kohtauksessa tapahtuu/pitää tapahtua. Jos saat ideoita tuleviin kohtauksiin, kirjoita ne muistiin.
  • Jos et tiedä jonkin paikan nimeä tai jos jokin tuntuu ontuvalta, tai sinun pitää tehdä hieman tutkimustyötä, kirjoita niihin kohtiin ZZZ tai XXX ja jatka. Jos jotakin kohtaa täytyy täydentää/korjata, kirjoita vaikka YYY. Hakutoiminnolla nämä on myöhemmin helppo löytää ja pääset täydentämään.

Luojan kiitos ensimmäinen versio saa olla huono. Pääasia on, että on materiaalia, jota lähteä työstämään. Sillä yllätys, yllätys: kirjoittaminen on uudelleen kirjoittamista.

Sunnuntaina se alkaa… Pikkasen jänskättää :).

Ajattelitko itse osallistua?

Mainokset
%d bloggers like this: