MITEN LUKEA KUIN KIRJOITTAJA JA MIKSI?

OSA 2: MIKSI LUKEA KUIN KIRJOITTAJA?
Lukiessamme tarinaa sen kirjoittajan mielessään luomat ja paperille kirjoittamat sanat saavat mielessämme vastakaikua. Kirjoittajan ja lukijan äänet kohtaavat. Jokaiseen meistä kirjoittajan jotkut sanat ja kuvat joita ne luovat, tai tapa jolla ne on yhdistetty, vaikuttavat enemmän kuin toiset. Nämä ovat tarinoita ja niiden henkilöitä, joita pidämme kaikkein kiehtovimpina, vaikuttavimpina ja muistiinpainuvimpina.

Kirjoittajanroolissa käytämme kirjoitetun kielen merkkejä ja symboleja luodaksemme lukijan mieleen saman kuvan, joka omassa mielessämme kirjoittaessamme on. Yksi yhteen se harvoin on, sillä yksilölliset elämänkokemukset ja persoonallisuus vaikuttavat siihen, millaisena kirjoitetun sanan tarkoitus suodattuu.

Jos tiedämme, mihin tähtäämme ja miten lukijat käyttävät tunteitaan ja mielikuvitustaan auttaa se meitä rakentamaan tarinoita tavoilla, jotka tehostavat kirjoitetun kielen merkkien ja symbolien vaikutusta.

Kun yhdistämme nuo kaksi ja luemme kuin kirjoittaja, tutkimme ’kaikua’, analysoimme kirjoittajan prosessia nähdäksemme miten se toimii. Samalla opimme tekniikoita, joita voimme käyttää omassa kirjoittamisessamme. Tämä ei vähennä omaperäisyyttämme.  Se yksinkertaisesti auttaa meitä ilmaisemaan ainutlaatuiset ideamme mahdollisimman tehokkaalla tavalla.

Tarvitsemme taitoa, jotta muusamme pääsee ääneen.

Artikkelisarjan seuraavassa osassa pohditaan Mitä lukea?

Trish Nicholson

Trish Nicholson

on kirjailija, Sosiaaliantropologian tohtori ja innokas valokuvaaja. Hän on kerännyt mittavan kuva- ja muistiinpanokokoelman työskennellessään lukuisissa maissa. Hän kertoo kokemuksistaan Blogissaan silloin tällöin kuvin ja sanoin.

Hän on asettunut asumaan Uuden Seelannin ’talvettomaan pohjoiseen’, järven rannalle, jossa hän tasapainoilee alueelle alkuperäisten puiden kasvattamisen, lisääntyvän lintumäärän ja niiden olemassaolosta nauttimisen kanssa.

Trish Nicholson on Writing Your Nonfiction Book: the complete guide to becoming an author kirjoittaja.

Löydät Trish Nicholsonin täältä:
Blogi
Twitter: @TrishaNicholson

Kuvat:
http://www.morguefile.com/archive
Trish Nicholson

Mainokset
%d bloggers like this: